LIITU blogi – Ajokortti alle tonnilla

Ainakin puolet Suomen autokouluista tarjoaa henkilöauton ajokorttiopetuksen alle tuhannella eurolla.

YLE ja useat muut mediat julkaisivat 3.10.2018 uutisia autokouluhintojen suurista eroista. YLEn uutislinkki

Uutisoinnin lähdetietona on käytetty pääosin autokouluhinnat.fi -sivustolla julkaistuja autokoulujen ilmoittamia hintatietoja. Huomioitavaa on, että kyseisen portaalin käyttö on autokouluille maksullista. Lisäksi sivustolla ilmoitetut hinnat ovat osin vanhentuneita, eikä kuluttaja pysty sivuston tietojen mukaan vertailemaan autokoulupalvelujen sisältöjä. Autokouluhinnat.fi -sivustolta on karkeasti vertailtavissa vain alkaen hinnat autokouluittain. Sivustolta ei käy ilmi sisältääkö hinta osan vai kaiken lakisääteisen opetuksen. Esimerkiksi osa autokouluista hinnoittelee erikseen perusopetuksen sisällöt ja erikseen riskientunnistamiskoulutuksen sisällöt, jotka ovat kaikissa tapauksissa suoritettava ennen ajokoetta.

Median edustajille on nopeatempoisessa uutisoinnissa käynyt kömmähdys lähteen luotettavuuden arvioinnissa. Uutisoinnissa on referoitu Talouteni.fi -toimituksen tutkimia autokoulujen hintatietoja. Linkki Talouteni.fi blogiin

Kyseisessä blogissa on julkaistu taulukko ajokorttien hinnoista Suomen kaupungeissa 2018. Tämän mukaan henkilöauto-opetuksen keskiarvohinnaksi valtakunnassa muodostuu maaginen 1234 euroa. Väitän, että tieto ei pidä paikkaansa, koska vähintään puolet Suomen autokouluista ilmoittaa omissa hinnastoissaan ajokorttiopetuksen hinnaksi alle 1000 euroa.

Totta uutisoinnissa on se, että ajokortin hankkiminen autokoulun kautta on helpompaa ja halvempaa kuin koskaan aikaisemmin. Ei tarvitse edes jonottaa opetuspolkimia.

Ajokorttiopetuksen uudistaminen on lisännyt asiakaslähtöisten autokoulupalvelujen tarjontaa ja palvelujen monimuotoisuus helpottaa myös kuluttajan valintaa.

Onneksi autokoulupalveluja vertailevat ihmiset ovat fiksuja ja suorittavat itsenäisiä tuote- ja tarjontavertailuja tämänkin jälkeen.

Sampsa Lindberg
toiminnanjohtaja
Liikenteen turvallisuuskouluttajat ry LIITU