LIITU blogi – Mahdollisuuksien marraskuu

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Tämän kuule nykyisin toistuvasti yhden jos toisenkin aikaansa seuraavan kadun kulkijan kuin asiantuntijankin lausahtavan. Alkanut marraskuu on mielenkiintoinen uusi mahdollisuus kuljettajakoulutusalan toimijoille. Matkaamme nopeammin kuin koskaan aikaisemmin kohti parempaa sääntelyä. Nopeuskin on kyllä hyvin suhteellinen käsite. Liikenne-ja viestintäministeriön työryhmä ehdotti helmikuussa 2014 ajokorttikoulutuksen kehittämiseksi nopeita toimenpiteitä, joiden toteuttaminen kesti lähemmäksi kaksi vuotta. Tosin viimeisimmät muutokset tulivatkin sitten putkesta ulos kahden viikon marginaalilla.

Tuona kahden vuoden pituisena aikana rohkeimmat alan toimijat ottivat etunojaa ja veivät kehityshankkeita eteenpäin huolimatta sääntelyn suunnan epätarkkuudesta. Näkyvimmät hyödyt ovat nyt käytettävissä. Henkilöauton ajo-opetukseen on valmis simulaattori ohjelmistoineen ja teoriaopetuksen antaminen virtuaalisessa opetustilassa alkoi marraskuun ensimmäisestä päivästä.

Ajokorttiopetuspalvelut laajenevat mahdollistavan sääntelyn myötä. Suunta on oikea. Lisää vaihtoehtoja. Perinteisen luokkaopetuksen vaihtoehtona voimme nyt tarjota joustavasti etäopetuksen asiakkaalle. Sitä emme voi nyt tietää, että olisiko meillä virtuaaliopetukseen mahdollisuutta ilman LIITUa. Nyt on ja me onnistuimme suunnitelmallisesti asiantuntevalla ja tuoreella vaikuttamisella. Vakuutimme päättäjät vajaassa vuodessa nykyaikaisesta tavasta tarjota palvelua myös virtuaaliopetuksena. Yrittäjällä on sitten vapaus päättää itsenäisesti mitä palveluja haluaa tarjota ja arvioida tarjottavien palvelujen hyödyt omista lähtökohdistaan. Kuluttaja loppujen lopuksi ratkaisee tuleeko palvelusta menestys.

LIITU on perustettu vastaamaan kuljettajakoulutusalan toimintaympäristön muutoksiin. Menestyäkseen toimialan ammattilaisten on tarjottava yhä monipuolisempia liikennetaitopalveluja ja me olemme varma suunnannäyttäjä alan laadukkaiden palvelukonseptien edistäjänä. Koko liikennesektori on murroksessa ja on utopiaa luulla, ettei muutos osuisi kuljettajakoulutusalaan. Sieltä digikulman takaa on tullut jo yllätyksiä ja lisää tulee. Talouden perusteet menevät vaan digitalisaatiossa uusiksi. Aina tulee hyviä ja huonoja päiviä, mutta pääasia on että niitä tulee. Huonojen aikojen surkuttelu on syytä lopettaa ja katsoa huonojen aikojen jälkeisiin hyviin aikoihin. Kysymys ei ole siitä, etteikö osattaisi. Kysymys on enemmän siitä, että löytyykö motivaatiota ja halua ratkaista ongelmia yhdessä.

LIITUn yhdessä tekemisen meininki on kohdennettu jo toiminnan aloittamisesta alkaen tulevaisuuden hyviin mahdollisuuksiin. Olemme toimineet vasta reilun vuoden, tarkalleen ottaen 13 kuukautta ja saavuttaneet paikan asiantuntijana, jolta kysytään lausuntoja kuljettajakoulutusta ja liikenneturvallisuutta käsitteleviin kysymyksiin. Viimeisimpänä osoituksena asiantuntemuksestamme on kutsu eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan kokoukseen kuultavaksi alan asiantuntijana. Vaikutamme toimeliaana porukkana ajokortti- ja ammattipätevyyssääntelyn kehittämiseksi. Marraskuun mahdollisuudet ovat alan näytön paikka. On hienoa nähdä mitä toimelias porukka saa aikaan ja vielä upeampaa katsoa eteenpäin tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

”Yhdessä mennään ja porukalla tehdään niin kaikki valmistuu aikanaan!”

Sampsa Lindberg
toiminnanjohtaja
Liikenteen turvallisuuskouluttajat ry