Kuljettajakoulutus toimialana

Kuljettajakoulutusalan toimintaympäristö on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Autokouluyrittäjien rinnalle on kasvanut ammattikuljettajien koulutukseen erikoistuneita yrittäjiä ja alan toimijat erikoistuvat tarjoamaan yhä monipuolisempia liikennetaitopalveluja.

Autokoulut tarjoavat ajokorttiin tähtäävän opetuksen ohella muun muassa kuljettajien jatkokoulutusta. Autokoulualan yhtiön keskimääräinen liikevaihto oli vuonna 2018 noin 111 000 euroa autokoulujen lukumäärän ollessa 330. Toimiala työllistäää noin 1200 henkilöä.

Ammattikuljettajien koulutuskeskuksia on Suomessa noin 640. Säännöllistä jatkokoulutusta annetaan kuorma- ja linja-auton kuljettajille sekä taksinkuljettajille. Jatkokoulutuksen piiriin kuuluu noin 130 000 ammattikuljettajaa. Koulutuskeskukset antavat myös ammattikuljettajien peruskoulutusta sekä toimivat kuljettajakoulutuspalveluiden tuottajina muun muassa Puolustusvoimille. Ammattikuljettajien koulutusalan liikevaihto yksityisellä sektorilla on vuosittain noin 28 miljoonaa euroa.